Fotografering – som Hobby eller Yrke?

fotografering (1)

Vad väljer du?

För en som älskar att ta bilder är fotograf drömyrket. Som fotograf sätter man sina egna tider och gör sitt egna schema. Gör du det som en hobby eller som ett riktigt jobb och tjänar pengar för det? Detta bestämmer du helt själv. Vad känner du för att göra? Har man fortfarande inte bestämt sig för vilket av dessa man vill göra är det bra att du sätter dig ner och går igenom vad fördelarna och nackdelarna blir för just dig. På detta sätt blir det enklare för dig att bestämma dig för vilket beslut du ska ta. Tänk noga, tänk länge!

Att ha fotografering som hobby innebär att du, vilken tid som helst på dygnet, kan ge dig av för att fotografera just det du som intresserar dina ögon. Du kan ta säker och ting som det kommer, inga slutdatum eller stressiga tider utan du får göra precis hur du vill.

Vi alla har olika syner på vad som är vackert och vad som är intressant. Ibland ändrar man syn på vissa saker och inser hur vackert ett foto egentligen är beroende hur man väljer att se på bilden.

Några tycker det är roligare att fotografera naturen till exempel och andra gillar mer att ta porträttbilder medan vissa tycker om både och. Det är väldigt viktigt att man gör något man älskar, arbetet blir mycket roligare och man kan lägga ner hur mycket tid som helst på sitt drömyrke. Detta är en god fördel.

För att jobba som fotograf och kunna tjäna pengar på det behöver du oftast ett certifikat eller liknande på att du har gått utbildningen. Inte bara för att bevisa att du är utbildad som fotograf utan också för att ha de kunskaper du behöver ha som fotograf. Några tips på fotograferingsutbildningar finner du nedan:

  1. Bildjournalistik på Mittuniversitet
  2. Visuell fotograf på Fotoskolan STHLM
  3. Foto projektår på Forsa folkhögskolan
  4. Fotoutbildning på Artcollege

Fler fotograferingsutbildningar hittar du här.

När du har gått på en sådan utbildning är det mycket lättare för dig att få jobb. Du som har intresse för fotografering kommer älska utbildningen eftersom att du får göra mycket kul såsom fota i studio, ute i naturen och mycket mer. Du kan även gå en utbildning på distans och lära dig allt om fotografering och redigering via din dator. Många skolor har utbildningar som man kan läsa på distans, detta kan göras via skolans hemsida. Loggar man in på skolans hemsida kan man klicka sig in på de olika relevanta föreläsningar som ges.

Lycka till med ditt val! Vilket alternativ du än väljer kommer att bli det bästa beslutet du kan göra för dig själv eftersom att det är du som väljer det.