Midsommarfest för hela familjen

Midsommar ute eller inomhus

Midsommar är något som verkligen är heligt i Sverige – det är nog den absoluta favorithögtiden. Det enda egentliga knepiga frågan, när det gäller att planera festen är, ska vi våga vara utomhus? Vädret är något som vi inte rår på och just när det gäller Midsommarafton, så bara ska man sitta utomhus.. men allt som oftast slutar festen inomhus.

Om du har uteplats eller trädgård, är det allra bästa att försöka fixa någon typ av tak, hyra ett partytält är ett bra alternativ.

Välkomstdrink

En välkomstdrink är given, med eller utan alkohol.  Ett förslag på en sommarfräsch drink är att blanda någon typ av tex Prosecco med flädersaft. Dekorera gärna med en jordgubbe, citronskiva och kanske ett limeblad.  Drinken går utmärkt att göra utan alkohol, så att även barnen kan få en mysig drink.  Ta istället sockerdricka eller fruktsoda och blanda i lite fläder och en liten lockande jordgubbe.

I väntan på maten

Eftersom det är en familjefest är det viktigt att hålla barnen sysselsatta. Kanske någon rolig lek före maten eller varför inte binda en midsommarkrans.

Midsommardukning

Dukning och Midsommarbuffé

När det gäller midsommardukningen, behöver det inte vara så strikt, mycket blommor på bordet – gärna klassiska prästkragar och blåklockor. Även jättefint att lägga en liten kvist eller t.ex. fläderblomma på servetten. Gult och blått är såklart färgerna denna dag och det finns många fina dekorationer, som tex små flaggor eller girlanger.

Midsommarmaten kan varieras i det oändliga, men självklara favoriter som köttbullar och prinskorv är ett måste. Trä upp på små spett, för att det ska se snyggt ut på bordet och vara lite roligt för barnen. Sillen är förstås också given på ett lyckat midsommarbord. Klassikern matjessill med gräddfil, nypotatis och gräslök går alltid hem. Varför inte göra en god paj med ansjovis som tillbehör och en ost- och skinkpaj till barnen och den som inte är förtjust i sill.

Det är bara att låta fantasin flöda fritt och glöm inte den goda jordgubbstårtan – Lycka till!

jordgubbståta festoch foto