Schlager & Glamour!

Melodifestivalen2017

En sida om fest och foto är inte komplett förrän den ultimata svenska folkfesten omnämnts – Melodifestivalen! Sedan 1958 har svenskarna bänkat sig i tv-sofforna framför en kväll av fest, glamour och musik. Tävlingen har gått igenom många förändringar genom åren, på gott och ont, men ändå bibehållit sin förstaplats som landets största musiktävling.
Vare sig du slaviskt följer tävlingen inlindad i en glittrande fjäderboa och en jumboskål med ostbågar eller bara avvaktar till efter finalen för att sedan spy galla över att fel låt vann utan att ens hört den så är vi svenskar ett av de stora länderna inom schlager. Schlagern finns nästan i vårat DNA på samma sätt som Vasaloppet och Små Grodorna.

Den glittrande vägen till finalen i Eurovision

Som inbiten schlagerfantast så har jag sedan barnsben spenderat åtskilliga kvällar i soffan med familjen framför Melodifestivalen. Vid vår interna röstning har jag mer än en gång basunerat ut mitt missnöje när fel låt vunnit enligt mig. Likväl har jag full av spänning följt tävlingen följande år, för det är verkligen ett tillfälle då mängden glitter och glamour gör detta till en fest utan dess like som man inte vill missa.

Den stora finalen i Eurovision är en ännu större festlighet. Oavsett om du tyckte att fel låt vann Melodifestivalen så är den känslan nu som bortblåst och du hejar på Sverige för allt vad du är värd.

Idag är ju också både Melodifestivalen och Eurovision uppdelade i mängder av deltävlingar innan de stora finalerna. Många, däribland jag, tycker att detta tagit udden lite av den där riktiga schlagerkänslan och spänningen inför tävlingen. Men det finns alltid två sidor på ett mynt, och gällande den här punkten så är den positiva sidan att det är desto mer tillfällen för schlagerfest!

PolinaGagarina

Fest, musik och glamour hemma!

Det finns mängder av olika sätt att få den där speciella schlagerkänslan, och här är några korta tips för både stora och små schlagerfantaster:

  1. Glitter och glamour har alltid varit en av huvudingredienserna i både Melodifestivalen och Eurovision. Varför inte klä upp er inför kvällens tävling, kanske som någon av de tävlande genom åren eller bara färgglatt och gärna glittrande. Barn är sällan svårövertalade att göra detta, och de älskar att se sina föräldrar utklädda. Win – win…
  2. Tävla, med och mot varandra. Röstningen och själva tävlingsmomentet är givetvis en väldigt stor del av den här festen. Låt alla rösta på kvällens bidrag och tippa vinnare. Någon enkel vinst för vinnaren är fullt tillräckligt, då äran i att vinna en sådan röstning över vänner eller familjemedlemmar oftast är mer än nog som vinst.
    Vill ni spexa till det extra mycket så anordna en egen melodifestival. En karaoke DVD eller dylikt är allt som behövs för att skaka liv i tävlingslusten hos alla deltagare. Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser här.
  3. Energi, kolhydrater och vätska. Se till att unna er någon fin god middag, speciellt om ni kör på ett uppklätt tema för kvällen. Högst uppskattat av både vuxna och barn. Och vad gäller barnen så är det här ett av de tillfällen då det är fullt tillåtet att låta dem knapra godis och chips hela kvällen framför tävlingen, för hur ska de annars orka med hela kvällen?
  4. Green room efterfest. När vinnaren är utsedd är chansen stor att samtliga i sällskapet under 10 år antingen har eller kommer slockna ganska snabbt. Då börjar efterfesten i green room för de vuxna. Njut av ett glas champagne, lite gott tilltugg och diskutera igenom tävlingen och era åsikter om bidragen innan det är dags att hälsa på John Blund.
  5. Och sist men inte minst, kom ihåg att detta med fördel kan göras både under Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Let the show begin!

Eurovision2017Ukraine