Planera och budgetera bröllopet

weddingplans-2

Är det äntligen dags att knyta äktenskapsbandet? Har ni tänkt er ett sagobröllop som skulle få kung Salomo att rodna eller kanske ett aningen mer blygsamt bröllop i borgerlig regi? Oavsett vad ni tänkt er för typ av bröllop så är planering, budgetering och finansiering några av de viktigaste beståndsdelarna fram tills bröllopsdagen gryr. Maximera er glädje genom att planera och budgetera i god tid.

Planera bröllopet

Planering är A och O när det gäller bröllop. För den oinvigde kanske det känns lagom att börja planera ett bröllop oavsett storlek cirka 2-3 månader i förväg. Detta är gott om tid i många avseenden, men när det gäller bröllop kan det vara värt att överväga lite bättre framförhållning.

Av tradition gick det ofta ett år mellan förlovning och giftermål förr i tiden, vilket även är en bra måttstock för hur långt i förväg det kan vara värt att planera bröllopet. Samma sekund som förlovningen är avklarad; Fram med checklistor, förslag på bröllopsklänningar och psalmer med mera. Då kommer ni förhoppningsvis kunna planera i lugn och ro fram till slutspurten veckorna innan den stora dagen.

Ju mer ni planerar och budgeterar i god tid, desto smidigare och mindre stressig blir slutspurten inför den stora bröllopsdagen. Och tro mig, den stressen är fullt tillräcklig för att en av Tibets mest harmoniska buddhistmunkar ska få stressutslag på rekordtid.

Innan själva planeringen drar igång bör ni komma överens om vilken typ av bröllop ni skall ha, tema/färger och en övergripande budget. Även datum och plats kan vara en fördel att bestämma sig för om ni vill att gästerna ska dyka upp på rätt tid och plats. Gör gärna en checklista i ett tidigt skede för att enkelt kunna behålla en god överblick av planeringen. Dela upp den i understycken som börjar 12 månader innan bröllopsdatum och sträcker sig fram till det är dags att säga ”Ja”.

När ni inledningsvis gör er övergripande budget inför bröllopet kan det vara värt att överväga att öppna ett gemensamt bröllopskonto. Detta konto kan med fördel användas enbart för bröllopsrelaterade utgifter.

planering budgetering brollop

Budgetera bröllopet

Den övergripande budgeten ni gör i början av planeringen kommer med stor sannolikhet behöva revideras under resans gång. Men sätt gärna ett tak för hur mycket ni vill spendera totalt, och försök hålla er inom de ramarna. Det kan låta väldigt enkelt att exempelvis hålla er bröllopsbudget under 100 000 kr. När antalet gäster sedan stiger i takt med att ni upptäcker att det vore väldigt trevligt att servera bröllopsgästerna kaffe och avec där sockerbitarna är hjärtformade md era initialer på. Då inser ni också att bröllopet kan bli en dyr historia, om än värt varenda krona för att ge er den perfekta dagen som start på ert liv som make och maka.

Bröllopskontot är bra att använda som sparkonto om ni väljer att spara ihop till bröllopet. Ett alternativ för många är också att ta ett lån utan säkerhet  då det ofta är stora summor det handlar om. Vissa delar av bröllopet behöver oftast betalas långt innan själva bröllopsdatumet, vilket gör alternativet att spara ihop pengar aningen problematiskt ibland.

Budgeteringen kan kännas tråkig att planera, men väldigt viktig och i slutänden det som gör att ni verkligen kan koppla av när ni äntligen står vid altaret tillsammans. Vill man göra det väldigt enkelt för sig i planering och budgetering av bröllopet så kan man dock alltid försöka hävda den gamla traditionella seden: Brudens far står för kalaset. Notera dock att det kan resultera i ett väldigt billigt arrangemang i form av uteblivet bröllop.

Hur ni än vill ha ert bröllop, glöm inte att planera och budgetera så mycket ni kan i förväg. Det ni inte planerar och budgeterar i förväg får ni inleda ert äktenskap med att ta hand om. Och vem vill spendera bröllopsresan med att sortera kvitton och knattra på miniräknaren när det är varandra ni ska fokusera på?

weddingplans-1